Balkan yarası

Çok sevdiğimiz 'Güneşli Pazartesiler'in yönetmeni olarak tanınan Fernando Leon de Aranoa'nın imzasını taşıyan 'MükemmelBir Gün', 1995'te, Balkan...

Bu içerik 7 kez okundu.

MÜKEMMEL BİR GÜN (A PERFECT DAY) (Not: 3.5/5)
Yönetmen: Fernando Leon de Aranoa
Oyuncular:  Benicio Del Toro , Tim Robbins , Olga Kurylenko, Melanie Thierry, Eldar Reisdovic, Fedja Stukan 
Yapım: 2015, İspanya 
Süre: 106 dakika

Sinema yoluyla ‘ Balkan coğrafyası’nda gezinmeye devam ediyoruz. Geçen hafta ‘Annemin Yarası’yla çıktığımız yolculuğun bu haftaki rehberi ‘Mükemmel Bir Gün’ (‘A Perfect Day’). O çok sevdiğimiz ‘Güneşli Pazartesiler’in yönetmeni olarak tanınan Fernando Leon de Aranoa’nın imzasını taşıyan bu yapım, 1995’te söz konusu coğrafyanın en çalkantılı ve acılı günlerini yaşadığı dönemde geçiyor.
Filmin kısaca öyküsü şöyle: Bir grup Batılıdan (Porto Rikolu, Amerikalı, Ukraynalı, Fransız, İspanyol vs.) oluşan gönüllü yardım ekibi, darmadağın olmuş bir coğrafyada yöre insanlarının dertlerine olabildiğince derman olmak için çabalamaktadır. Önlerindeki somut vaka da insanların en temel ihtiyaçlarından biri olan suyun sağlandığı az sayıdaki kuyudan birinde bulunan cesedi çıkarmaktır. Lakin önce fiziki koşullar, sonra da bürokrasi önlerindeki en önemli engeller olarak belirir. 

De Aranoa, filmine bir yandan Balkan coğrafyasının kendine özgü mizahını ve yöre insanının ironik bakışını yedirirken öte yandan da uzaktan uzağa Robert Altmanklasiği ‘MASH’e selam yolluyor. Ayrıca müzik de filmin güçlü unsurlarından.

SENARYONUN ÖNEMİ!
Öte yandan öykü komediye göz kırparken gezindiği coğrafyada yaşanan trajedilerle yüzleşmekten de kaçınmıyor. Özellikle topunun peşinde koşan minik Nikola karakteri böylesi buluşmalar için fırsat yaratmış. Benicio Del Toro, Tim Robbins (fiziksel olarak bir hayli değişmiş, tanımak zor oldu!), Olga Kurylenko ve Melanie Thierry’den oluşan kadronun uyumu da filmi fazlasıyla inandırıcı kılmış.

Filmin basın gösterimi, ‘Annemin Yarası’nın basın gösteriminden bir gün sonra yapıldı. Bu durumda üst üste iki sabah aynı bölgelerde gezintiye çıktık ama asıl önemlisi bir filmde senaryonun ne kadar önemli bir unsur olduğunu da hatırladık!
Sonuç olarak ‘Mükemmel Bir Gün’,  De Aranoa’nın en mükemmel filmi değil ama yine de vasatın üstünde bir yapım, kaçırmayın derim...

 

 

 

 

sizlere egehurriyet.com farkıyla sunulmuştur
Benicio Del Toro Tim Robbins Balkan Kültür Sanat
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Yeni kimlik kartlarının dağıtımı başladı
Yeni kimlik kartlarının dağıtımı başladı
Hacettepe Üniversitesi'nde eğitime 2 gün ara
Hacettepe Üniversitesi'nde eğitime 2 gün ara