Avrupa'dan BİFO'ya büyük övgü: Adeta havai fişek gösterisi

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın Viyana'da başlayap Nürnberg'te sona eren dört konserlik Avrupa turnesi, Avusturya ve Almanya basınında...

Bu içerik 9 kez okundu.

Klasik müzikte Türkiye’nin dünyadaki gururu Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın 12–18 Şubat tarihleri arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da başlayan, Almanya’nın Friedrichshafen, Frankfurt kentlerinde devam ederek Nürnberg’de sona eren Avrupa turnesi, Avrupalı müzik eleştirmenlerinden tam not aldı. BİFO’nun sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel yönetiminde gerçekleşen ve son birkaç yıl içerisinde gerek virtüözitesi gerekse oluşturduğu maceracı programlarla klasik müzik dünyasında bir fırtına gibi esen Nemanja Radulovic ve bugün klasik müzik dünyasının en saygın virtüözlerinden biri kabul edilen Vadim Repin’in solist olarak yer aldığı turnenin başarısı Avusturya ve Almanya basınına yansıdı.

Serhan Bali yazdı. "BİFO'nun muazzam Viyana başarısı"


HEYECAN VERİCİ, ENERJİK VE CESUR...
Avusturya’nın seçkin gazetelerinden Kurier’de müzik eleştirmeni Gert Korentschnig tarafından “Prestijli bir orkestranın başarılı Viyana konseri” başlığıyla yapılan değerlendirmede BİFO’nun, “heyecan verici, enerjik, cesur bir program ile duyarlı ve aynı zamanda dramatik bir konser verdiği ve seyirciyi coşturduğu” vurgulandı.
BİFO'da hayaller Avrupa, gerçekler de...

ADETA BİR HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ
Frankfurter Rundschau’dan Judith von Sternburg yazısında, “konser repertuvarının orijinallik, kendine güven, dinamizm ve dans ritmi içerecek şekilde hazırlandığı ve buna uygun bir ruhla canlandırılarak adeta bir havai fişek gösterisi etkisi yaptığı” ifade ederken orkestranın müziği bu denli kendini vererek çalmasının, onların müthiş disiplini kadar, dostça davranan ama ödün vermeden orkestrayı yöneten bir şefin varlığını da ortaya koyduğunu vurguladı.

BİTMEK BİLMEYEN ALKIŞLAR
Schwäbische Zeitung’da yazan Werner M. Grim ise “Konuk bir senfoni orkestrasının performansından sonra bu derece coşkulu bir alkış ve tezahüratın çok ender görüldüğünü” belirtti. Grim, Gustav Holst’un Beni Mora ve Ottorino Respighi’nin Saba Melikesi Belkıs adlı yapıtlarında izleyicilerin adeta Doğu’nun müzik diyarlarına “kaçırıldığını” kaydetti. Südkurier’den Gerd Kurat ise BİFO konserinin Doğu ve Batı’nın bir karşılaşması olduğunu, insanlığın evrensel anlamda birbirine bağlı olduğuna klasik müzik açısından bir katkı sunduğunu yazdı. Kurat, izleyicinin bitmek bilmeyen alkışlarına BİFO’nun Ulvi Cemal Erkin’in Köçekçe’siyle teşekkür ettiğini kaydetti.

ADETA TRANSA DAVET
Rhein Main Presse gazetesinden Axel Zibulski BİFO’nun programında kıtalararası bir müzik yaptığını ve ender rastlanan güzellikleri sahneye taşıdığını belirtti.
Nürnberger Zeitung müzik yazarı Egon Bezold ise “Sesin Egzotik Çeşitliliği” başlıklı yazısında konserin başlangıcından itibaren BİFO’nun müzikseverlerde güçlü bir heyecan yarattığını, izleyicileri adeta transa davet ettiğini yazdı.
BİFO, dünyanın pek çok kentinden aldığı konser ve turne davetlerini değerlendirerek, klasik müzik dünyasındaki yükselişini devam ettirecek.





sizlere egehurriyet.com farkıyla sunulmuştur
Avrupa'dan BİFO'ya büyük övgü: Adeta havai fişek gösterisi kültür sanat haberleri kültür sanat
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Yeni kimlik kartlarının dağıtımı başladı
Yeni kimlik kartlarının dağıtımı başladı
Hacettepe Üniversitesi'nde eğitime 2 gün ara
Hacettepe Üniversitesi'nde eğitime 2 gün ara