Bir na-müzik festivali: MultiRAID

Türkiye'nin ilk 'na-müzik festivali' MultiRAID perşembe akşamı, altı gün sürecek maratonun startını verdi. Dünyanın bir çok yerinden yaklaşık 100...

Bu içerik 6 kez okundu.

RADİKAL - MultiRAID  aslına bakarsanız  müzikte yeni yaklaşımların hem müzisyenler hem de dinleyiciler tarafından deneyimlendiği bir 'na-müzik festivali'. İstanbul menşeli  oluşum Art is Dead kolektifi  A.I.D ve  Berlin ve Oslo merkezli sanat koordinasyon grubu Multiversal ortaklığıyla hayata geçiriliyor. Na-müzik de ne ola ki derseniz… A.I.D ekibinin non-müzik kavramı için Türkçede uygun gördüğü isim na-müzik olmuş. Non-müzik dünyada oldukça güncel olarak tartışılan bir kavram. Müzik yapma yöntemleri daha ulaşılır, daha kolay ve ucuz hale geldikçe müziğin sorgulanması ve paradigmasının başka bir yönde değişmesi kaçınılmaz. Dolayısıyla ortaya çıkan yeni estetik  bu konudaki yeni yaklaşımları da beraberinde getiriyor.


A.I.D’in müzik konusundaki genel yaklaşımın gürültü (noise) olarak tanımlamak yanlış olmaz.”Na-müzik  ve/veya gürültü (noise) tüm sesleri kucaklayan ve sesler arasındaki hiyerarşiyi ortadan kaldıran bir  tür olarak deneyimleniyor, değişiyor ve evriliyor. Bu da tüm seslere hak ettikleri itibarı iade ediyor. Bu ses bir vapurun sesi olabilir ya da fabrikadaki bir makinenin, çocuk zırıltıları olabilir, ya da bozuk musluktan damlayan su şıpırtısı, duşta söylediğiniz bir şarkı veya sokaktan geçen çöp kamyonunun patırtısı. Na-müzik kavramı, anti-müzikten farklı olarak, karşılıklı bir anlaşmaya dayanıyor. “Bu müzik değil” diyen birine bunun gerçekten de müzik olmadığını söylediğinizde bu rahatlatıcı bir şey haline geliyor. Ya da çocuk yaştaki bir öğrenciye sazını çalmasını değil, sadece ses çıkarmasını, hatta saçmalamasını söylediğinizde ortaya çıkan yaratıcı coşku inanılmaz olabiliyor. A.I.D  şöyle anlatıyor gürültüyü: “Buna bir tür arınma hali desek yanlış olmaz.. Gürültü insanın kendi metafizik dünyasını yaratmasını sağlayan bir şey, dolayısıyla bu kadar sansüre uğraması hiç de şaşırtıcı değil.”

Bir ritim mekânı: Otopark

A.I.D KOLEKTİFİ'NDEN BİR İLK 
A.I.D kolektifi geçen bahar düzenledikleri ilk A.I. D festivalle yola çıkmış. Bunu her ay ev, stüdyo, atölye, otopark gibi ticari olmayan mekânlarda konser alanı yaratarak düzenledikleri A.I.D Room etkinlikleri izlemiş. A.I.D kolektifi etkinlik deneyimi hakkında şunları söylüyor: “Birebir temasa, deneyime dayalı etkinlikler bir gereklilik değil zaten, bir ihtiyaç. Bu öyle bir ihtiyaç ki, icracı ile dinleyici arasındaki ayrım da ortadan kalkıyor bir bakıma. Bir anda, ortak bir sürece dahil olan bir insan topluluğu çıkıveriyor ortaya.”
Bir detay daha vermek gerekirse; A.ID kolektifi kar amacı gütmüyor ve gönüllülük esasına göre çalışıyor. Konserler biletli değil, bağış kutusuna dilediğiniz miktarı bırakabiliyorsunuz ve daha sonra bu para müzisyenler arasında paylaştırılıyor.
A.I.D kolektifi bu anlamda Tükiye’de bir ilki gerçekleştiriyor ve müziğin bambaşka süreçlerine bir alan açıyor: “Bir müziğin sahnesinin oluşması bu yüzden önemli ve bu da toplu deneyimlere, yani etkinliklere bağlı. Müziğin yıllardır süregelen gösteri halinden eskiye, ayine dönme coşkusunu hem kendimizde hem de etkinliklere gelen insanlarda gözlemliyoruz. Herkes hem kendi deneyimini yaşayıp hem de yan yana durabiliyor. Çığlık atan çocuklar, havlayan köpekler veya o sırada sokaktan geçen çöp kamyonuyla beraber olageliyor o anki dinleti. Her şey birbiriyle etkileşime geçiyor” diye anlatıyorlar.

PATRONSUZ KAZAK, PATRONSUZ MÜZİK!
MultiRAID’de sahne alacak sanatçılara gelince; çok fazla isim var. Bu noktada MultiRAID bir festival olmaktan çok müziğin bu alanında üreten, dünyanın dört yanından öncü sanatçı ve na-sanatçının bir araya geldiği bir buluşma, karşılaşma. Bir yüzleşme. Belki yeni fikirlerin nüveleneceği bir alan. Katılımcılarının süregelen projelerinin yanında, hiç tanımadıkları insanlarla çalacakları doğaçlama setler gerçekten hem sanatçılar hem de dinleyiciler için olağanüstü bir deneyim. Aynı zamanda yazılı eser icra edecek çağdaş müzik topluluğu da var, fiziksel sınırları zorlayan maskeli harsh noise ekipleri de.
Bunun haricinde programda Özgür Kazova Projesi ise oldukça dikkat çekici. Özgür Kazova’da fabrikada işçiler, müzisyenler ve makineler birlikte 'ses çıkaracaklar', A.I.D’in ifadesiyle, “Patronsuz kazak, patronsuz müzik; içten gelen, açık gönüllülük, ne dersen de. Birbirimizi desteklemekten de çok, beraber üretmek, ses çıkarmak çok değerli.”

www.artisdead.in
facebook.com/aid.artisdead
facebook.com/events/1036162266425884

 

 

 

 

 

 

 

 

sizlere egehurriyet.com farkıyla sunulmuştur
Bir na-müzik festivali: MultiRAID kültür sanat haberleri kültür sanat
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Yeni kimlik kartlarının dağıtımı başladı
Yeni kimlik kartlarının dağıtımı başladı
Hacettepe Üniversitesi'nde eğitime 2 gün ara
Hacettepe Üniversitesi'nde eğitime 2 gün ara